Carnegie - september 2022

Het spel Carnegie is geïnspireerd op het leven van Andrew Carnegie, geboren in Schotland in het jaar 1835. Andrew Carnegie is met zijn ouders naar de Verenigde Staten geëmigreerd in het jaar 1848. Hoewel hij zijn carrière begon als telegrafist, is hij één van ‘s werelds rijksten geworden vanwege zijn rol als grote speler in de opkomst van de staalindustrie in de Verenigde Staten en werd daarmee een icoon van de “American Dream”.

 Andrew Carnegie was ook een weldoener en filantroop; bij zijn dood in 1919 liet hij $350 miljoen na aan verschillende stichtingen en nog eens $30 miljoen aan goede doelen. Zijn schenkingen waren goed voor het ontstaan van bijna 2.500 openbare en gratis toegankelijk bibliotheken die bekend staan onder zijn naam; de Carnegie Libraries.

 Tijdens het spel huur je werknemers in, breid je jouw bedrijf uit, investeer je in onroerend goed, produceer en verkoop je goederen en zet je transportlijnen uit in de Verenigde Staten. Je werkt zelfs met belangrijke personen uit die tijd. Wellicht word je zelf een illustere weldoener die door vrijgevigheid bijdraagt aan de grootsheid van zijn land!

 Het spel speelt zich af over 20 ronden; waarbij spelers elke ronde één beurt hebben. Tijdens elke beurt kiest de actieve speler één van de vier acties, die de andere spelers vervolgens kunnen volgen. Het doel van het spel is om het meest prestigieuze bedrijf neer te zetten, gesymboliseerd door overwinningspunten.